Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowo-cytrynowym Magdalena Makarowska

Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowo-cytrynowym

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia (ok. 150 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 cukinia (pokrojona w plasterki)
  • 1 marchewka (pokrojona w słupki)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano

Sos jogurtowo-cytrynowy:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie łososia:
    • Filety umyj, osusz i natrzyj oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
    • Odstaw na 15 minut, aby łosoś się zamarynował.
  2. Przygotowanie warzyw:
    • Warzywa wymieszaj w misce z odrobiną oliwy, solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Pieczenie:
    • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łososia i warzywa.
    • Piecz przez 20–25 minut, aż łosoś będzie soczysty, a warzywa miękkie i lekko zarumienione.
  4. Przygotowanie sosu:
    • Wymieszaj wszystkie składniki sosu w miseczce i odstaw do lodówki na czas pieczenia.
  5. Podanie:
    • Wyłóż na talerze pieczone warzywa i łososia. Podaj z sosem jogurtowo-cytrynowym.

Wartość odżywcza:
Danie jest bogate w kwasy Omega-3, witaminy i minerały, idealne na zdrowy obiad!

Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowo-cytrynowym Magdalena Makarowska
Łosoś pieczony z warzywami i sosem jogurtowo-cytrynowym

Podobne wpisy