Tarta na orkiszowym spodzie z cukinią
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub danie dla gości
Zrób tartę na orkiszowym spodzie z cukinią, szpinakiemi pomidorami.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 1850
3 łyżki masła lub oleju kokosowego
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Składniki zagnieć na kruche ciasto – ja miksuję składniki w rozdrabniaczu/ malakser że/ Termomixie.
Wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie zapiecz 10 minut w 180 st C.
W tym czasie przygotuj farsz:
Pół cukinii
Kawałek pora lub cebuli
100 g szpinaku
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
Pół opakowania sera feta
Zioła prowansalskie, czubrzyca zielona, sól, pieprz
Łyżka oliwy
Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę/ pora, cukinię, plastetki czosnku, przypraw i duś ok 10 minut. Dodaj szpinak i duś kolejne 5 minut pod przykryciem.
Jajka ubij że szczyptą soli ok 5 minut.
Do masy jajecznej dodaj podduszone warzywa, pokruszoną fetę i wlej na zapieczony spód. Piecz 35 minut w 180 st C.
Smacznego