Cebula biała czy czerwona

Cebula biała czy czerwona?

Cebula biała czy czerwona? Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się, że nie ma większej różnicy, to w rzeczywistości jest to istotne dla Twojego zdrowia. Choć obie wersje cebuli są bogate w składniki odżywcze, to właśnie czerwona cebula jest szczególnie cenna ze względu na zawartość kwercetyny – silnego przeciwutleniacza. Kwercetyna jest przedstawicielem polifenoli, podgrupy flawonoidów, który wykazuje liczne korzyści zdrowotne. Jego głównymi naturalnymi źródłami w diecie są warzywa, szczególnie czerwona cebula, brokuły, owoce (takie jak jabłka, jagody i winogrona), a także herbata i czerwone wino.

Kwercetyna

wykazuje działanie przeciwutleniające, usuwając szkodliwe wolne rodniki, a także przeciwdziała stanom zapalnym, co czyni ją niezwykle cennym składnikiem w walce z wieloma dolegliwościami. Dodatkowo, kwercetyna wykazuje właściwości przeciwalergiczne i wspomaga układ odpornościowy poprzez stymulację limfocytów. Ponadto, jej działanie przeciwzapalne może przyczynić się do zmniejszenia objawów przewlekłych stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów.

Warzywa i owoce bogate w kwercetynę szczególnie polecane są w okresie zimowym. Wtedy nasza odporność jest bardziej narażona na atak wirusów i bakterii. Regularne spożywanie produktów zawierających kwercetynę może wspomóc układ odpornościowy, poprawić kondycję skóry oraz wspierać zdrowie serca, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

Co więcej, kwercetyna pomaga w ochronie przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym może również spowolnić procesy starzenia komórek i wspomóc utrzymanie zdrowego wyglądu skóry.

Warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w kwercetynę, takie jak: czerwona cebula, jabłka, jagody, kapusta, brokuły, czerwona papryka, herbata, czy kapary. Dzięki nim zyskujemy nie tylko smakowite, ale i zdrowe wsparcie dla naszego organizmu, szczególnie w sezonie zimowym.

Zapraszamy do naszej Czytelni!
Szukasz inspiracji, praktycznych porad i przepisów na zdrowe potrawy? W naszej Czytelni znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Odkryj artykuły o diecie, odżywianiu i stylu życia – czekają na Ciebie sprawdzone informacje i ciekawostki!
👉 Przejdź do Czytelni i zainspiruj się już dziś!

Dołącz do naszej społeczności i bądź na bieżąco!

Facebook | Instagram | LinkedIn

bibliografia:
Deepika, Maurya PK. Health Benefits of Quercetin in Age-Related Diseases. Molecules. 2022 Apr 13;27(8):2498. doi: 10.3390/molecules27082498. PMID: 35458696; PMCID: PMC9032170.
Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules. 2016 May 12;21(5):623. doi: 10.3390/molecules21050623. PMID: 27187333; PMCID: PMC6273625.
Dabeek WM, Marra MV. Dietary Quercetin and Kaempferol: Bioavailability and Potential Cardiovascular-Related Bioactivity in Humans. Nutrients. 2019 Sep 25;11(10):2288. doi: 10.3390/nu11102288. PMID: 31557798; PMCID: PMC6835347.
Grzelak-Błaszczyk K, Milala J, Kosmala M, Kołodziejczyk K, Sójka M, Czarnecki A, Klewicki R, Juśkiewicz J, Fotschki B, Jurgoński A. Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. J Nutr Biochem. 2018 Jun;56:81-88. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.02.002. Epub 2018 Feb 10. PMID: 29518727.

Podobne wpisy