ŻURAWINA

ŻURAWINA ŚWIEŻA ( nie suszona) to kolejny jesienny #superfood. #Fitochemikalia zawarte w tych owocach to m.in. antocyjany, kwasy fenolowe, flawonole, flawan-3-ole, proantocyjanidyny, triterpenoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Owoce żurawiny wykazują właściwości wspierające serce, #przeciwnowotworowe, #przeciwcukrzycowe, #przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antyseptyczne, #przeciwbakteryjne, #przeciwwirusowe i inne.

1. Zdrowie układu moczowego: Jest stosowana jako naturalny środek wspierający zdrowie układu moczowego. Składniki zawarte w żurawinie, zwłaszcza proantocyjanidyny (PAC), mogą pomagać w zapobieganiu i nawrotom infekcji dróg moczowych, takim jak zapalenie pęcherza moczowego.

2. Działanie przeciwnowotworowe: Badania laboratoryjne sugerują, że składniki żurawiny, takie jak #antocyjany, mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Pomagają one w zwalczaniu wolnych rodników i hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych.

3. Działanie #przeciwutleniające: Jest bogata w #przeciwutleniacze, takie jak witamina C i #polifenole. Te związki pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym i starzeniem się organizmu.

4. Wspieranie zdrowego serca: Składniki żurawiny, takie jak antocyjany, mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego #cholesterolu (LDL) i poprawić ogólną funkcję serca. Regularne spożywanie żurawiny może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca.

5.Składniki żurawiny wykazują działanie #przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu objawów stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów czy choroby układu pokarmowego.

6.Żurawina zawiera #błonnik, który może wspomagać proces trawienia i pomagać w regulowaniu funkcji układu pokarmowego.

7. Składniki żurawiny pomagają w zapobieganiu infekcjom jamy ustnej, a także w zmniejszaniu ryzyka #próchnicy.

8. Skóra: Pomagać w poprawie zdrowia i wyglądu #skóry, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

9. Żurawina jest znana ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. proantocyjanidyny, mogą mieć zdolność hamowania wzrostu #Helicobacterpylori i zapobiegania ich kolonizacji w bł. śluzowej żołądka.

#dietetykkliniczny

#dietetykdyplomowany

Podobne wpisy