kolagen Magdalena Makarowska

Kolagen

Synteza kolagenu jest procesem złożonym, a wiele składników mineralnych, witamin i innych substancji może wpływać na ten proces. Oto kilka kluczowych składników mineralnych i ich roli w produkcji kolagenu:

  1. Wapń: Wapń jest niezbędny do prawidłowej struktury kolagenu. Wapń jest integralnym składnikiem hydroksyapatytu, który stanowi jedną z części macierzy kostnej, w której występuje kolagen. Znajdziesz go w :Produkty mleczne (mleko, jogurt, ser), rośliny strączkowe, Nasiona chia, Jaja, Zielone warzywa liściaste.
  2. Magnez: Magnez bierze udział w procesie fosforylacji, który jest kluczowy dla stabilności strukturalnej kolagenu. Jego żródła to:Nasiona dyni i słonecznika,Orzechy,Zboża pełnoziarniste, Zielone warzywa liściaste, Ryby.
  3. Mangan: Mangan jest kofaktorem wielu enzymów, w tym tych zaangażowanych w biosyntezę kolagenu. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania prolinohydroksylazy, enzymu zaangażowanego w modyfikację aminokwasów proliny. To min.Orzechy,Nasiona, Zboża pełnoziarniste,Owoce jagodowe,Warzywa (szczególnie brokuły i zielona kapusta).
  4. Witamina C – owoce , papryka, brukselka, natka pietruszki,czarna porzeczka
  5. Cynk: Cynk pełni rolę kofaktora dla wielu enzymów, w tym metaloprotein zwanych metaloproteinazami, które uczestniczą w degradacji i remodelingu kolagenu. Jego źródło to:Mięso (szczególnie czerwone mięso),Orzechy,Nasiona,Produkty mleczne,Ryby.
  6. Miedź: Miedź jest zaangażowana w proces krzyżowania włókien kolagenowych, co wpływa na ich stabilność i wytrzymałość. To min. Orzechy,Nasiona,Czekolada,Produkty pełnoziarniste,Owoce morza. Jego bogactwo to Mięso (szczególnie czerwone mięso),Roślinne źródła żelaza (soczewica, fasola, szpinak), Jaja, Produkty zbożowe (pszenna pełnoziarnista), Owoce morza.
  7. Żelazo: Żelazo jest niezbędne do syntezy kolagenu, ponieważ jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek, w tym tych uczestniczących w produkcji kolagenu.

Warto zauważyć, że równowaga żywieniowa jest kluczowa, a zróżnicowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin.

Badania nad biodostępnością kolagenu rybiego i wołowego są ograniczone, ale istnieje kilka badań, które sugerują, że kolagen rybi może być lepiej wchłaniany przez organizm w porównaniu do kolagenu wołowego.

Suchość skóry i przyspieszona fragmentacja sieci kolagenowej w skórze właściwej to oznaki starzenia się skóry. Odżywianie jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowie skóry, a co za tym idzie na jej wygląd. W ofercie znajduje się szeroka gama suplementów diety poprawiających zdrowie skóry. Peptydy kolagenowe są stosowane jako bioaktywny składnik produktów nutrikosmetycznych, a w badaniach przedklinicznych wykazano, że poprawiają funkcję bariery skórnej, indukują syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego oraz wspomagają wzrost i migrację fibroblastów. Naszym celem było zbadanie wpływu doustnej suplementacji określonymi peptydami kolagenowymi na nawilżenie skóry i sieć kolagenową skóry w warunkach klinicznych.

Wyniki: Doustna suplementacja peptydami kolagenowymi znacząco zwiększyła nawilżenie skóry po 8 tygodniach stosowania. Już po 4 tygodniach suplementacji znacząco wzrosła gęstość kolagenu w skórze właściwej, a fragmentacja sieci kolagenu skórnego znacznie się zmniejszyła. Obydwa efekty utrzymywały się po 12 tygodniach. Eksperymenty ex vivo wykazały, że peptydy kolagenowe indukują produkcję kolagenu, a także glikozaminoglikanów, oferując mechanistyczne wyjaśnienie obserwowanych efektów klinicznych.

Wyniki dotyczące poprawy nawilżenia i elastyczności zostały również potwierdzone w metaanalizie podgrup. Wyniki wykazały, że spożywanie hydrolizowanego kolagenu przez 90 dni skutecznie spowalnia starzenie się skóry, ponieważ redukuje zmarszczki oraz poprawia elastyczność i nawilżenie skóry.

  1. Prockop, D. J., & Kivirikko, K. I. (1995). Collagens: molecular biology, diseases, and potentials for therapy. Annual Review of Biochemistry, 64, 403-434.
  2. Myllyharju, J., & Kivirikko, K. I. (2004). Collagens, modifying enzymes and their mutations in humans, flies and worms. Trends in Genetics, 20(1), 33-43.
  3. Ricard-Blum, S. (2011). The collagen family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology, 3(1), a004978.
  4. Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301.
  5. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials
  6. Benito-Ruiz, P., Camacho-Zambrano, M. M., Carrillo-Arcentales, J. N., Mestanza-Peralta, M. A., Vallejo-Flores, C. A., Vargas-López, S. V., … & Ponce-Zúñiga, J. (2009). A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(sup2), 99-113.

Podobne wpisy