KAWA

Chciałbym podzielić się z Wami kilkoma fascynującymi korzyściami płynącymi z picia kawy, które potwierdzają nie tylko przyjemność spożywania tego napoju, ale także jego pozytywny wpływ na zdrowie. Poniżej znajdziecie kilka z nich :

  1. Redukcja Masy Ciała:
    • Kawa dzięki zawartości kofeiny może przyspieszać procesy metaboliczne, co sprzyja spalaniu kalorii. Kofeina jest naturalnym stymulantem, który może zwiększać aktywność metaboliczną. Wykazuje działanie termogenne, co oznacza, że może zwiększać produkcję ciepła i przyspieszać spalanie kalorii. Kofeina może stymulować proces lipolizy, czyli uwalniania kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczowych do krwiobiegu. Uwalniane kwasy tłuszczowe mogą być następnie wykorzystane jako źródło energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Kofeina może wpływać na ośrodkowy układ nerwowy, co może prowadzić do tłumienia uczucia głodu.
    • Osoby pijące kawę mogą odczuwać mniejszą potrzebę spożywania kalorycznych przekąsek. Kofeina może zwiększać proces termogenezy, czyli produkcji ciepła przez organizm. To z kolei może przyczynić się do zwiększonego spalania kalorii.
  2. Stabilizacja Glikemii:
    • Badania wskazują, że kofeina może wpływać na regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z problemami glikemicznymi.
  3. Poprawa Krążenia Krwi:
    • Kofeina działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi i dostarczanie tlenu do komórek.
  4. Redukcja Bólu Mięśni:
    • Kofeina może zmniejszać odczuwanie bólu mięśniowego po intensywnym wysiłku fizycznym.
  5. Wsparcie Pracy Wątroby:
    • Składniki bioaktywne w kawie, takie jak chlorogenowe kwasy, mogą korzystnie wpływać na funkcje wątroby.
  6. Antyoksydacyjne i Przeciwzapalne Działanie:
    • Kawowe antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym.
    • Składniki kawy wykazują działanie przeciwzapalne, co może pomagać w redukcji stanów zapalnych.
  7. Działanie Antydepresyjne:
    • Kofeina stymuluje produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonin i dopamina, co może wpływać na poprawę nastroju.
  8. Redukcja Ryzyka Chorób Neurodegeneracyjnych:
    • Regularne spożycie kawy jest powiązane z niższym ryzykiem niektórych chorób, takich jak choroba Parkinsona .
  9. Źródło Składników Odżywczych:
    • Kawowa ziarno dostarcza wapnia, magnezu, manganu, oraz witamin z grupy B, co wspomaga zdrową równowagę mikroelementów w organizmie.
  10. Najważniejsze to pić kawę z ekspresu przelewowego lub chociaż odsączona na filtrze aby ograniczyć spożycie związków tłuszczowych z fusów kawowych- diterpenów. Mogą one podwyższać poziom frakcji LDL cholesterolu oraz triglycerydów dlatego tak ważne jest odsączanie fusów na filtrze!

Oczywiście każdy ma indywidualną tolerancję na kofeinę i u niektórych picie kawy może prowadzić do rozdrażnienia, zdenerwowania dlatego należy sprawdzić jak na nią reagujemy. Osoby z problemami żołądkowymi powinny unikać tradycyjnej  zwykłej czarnej kawy i wybierać kawę niskodrażniącą oraz unikać picia kawy na czczo na pusty żołądek, 

Pij kawę na Zdowie !

  • Bianchi VE, Rizzi L, Somaa F. The role of nutrition on Parkinson’s disease: a systematic review. Nutr Neurosci. 2023 Jul;26(7):605-628. doi: 10.1080/1028415X.2022.2073107. Epub 2022 Jun 22. PMID: 35730414.
  • Strandhagen E., Thelle D.S., Filtered coffee raises serum cholesterol: results from a controlled study, Eur J Clin Nutr., 2003, s. 1164-8. Cai L., Ma D., Zhang Y., et al., The effect of coffee consumption on serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled trials, Eur J Clin Nutr., 2012, s. 872-7.
  • Karabudak E., Türközü D., Köksal E., Association between coffee consumption and serum lipid profile, Exp Ther Med., 2015, s. 1841-1846.
  • Cornelis M.C., van Dam R.M., Habitual Coffee and Tea Consumption and Cardiometabolic Biomarkers in the UK Biobank: The Role of Beverage Types and Genetic Variation, J Nutr., 2020, s. 2772-2788.
  • Tverdal A., Selmer R., Cohen J.M., i in., Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? Eur J Prev Cardiol., 2020, s. 1986-1993.
  • Fukumoto Y., Filtered, not unfiltered, coffee in cardiovascular disease, Eur J Prev Cardiol., 2020, s. 1983-1985.

Podobne wpisy