Sycąca sałatka z kurczakiem, awokado i kaszą bulgur
Składniki (na 1 porcję):
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g ugotowanej kaszy bulgur
- 1/2 awokado
- 50 g świeżych liści szpinaku
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z 1/2 cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, odrobina czosnku w proszku
Przygotowanie:
- Przygotowanie kurczaka:
- Pierś z kurczaka przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.
- Usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku do zarumienienia (ok. 10-12 minut w 180°C).
- Przygotowanie kaszy:
- Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
- Przygotowanie warzyw:
- Pokrój awokado w plasterki, pomidorki na połówki, a cebulę w cienkie paski.
- Łączenie składników:
- W dużej misce połącz szpinak, bulgur, awokado, pomidorki i cebulę.
- Polej wszystko oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj.
- Dodanie kurczaka:
- Na wierzchu ułóż pokrojonego kurczaka w plasterki.
Wartości odżywcze (orientacyjne):
- Kalorie: 450 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 35 g
To lekkie, zdrowe i bardzo sycące danie! Idealne na lunch lub kolację. 😊