Magdalena Makarowska

DIETETYK KLINICZNY, PSYCHODIETETYK

dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk, dietetyk bariatryczny, biotechnolog, pedagog , autorka serii poradników „Jedz pysznie, chudnij cudnie” ”Dieta w insulinooporności” i wielu innych. Specjalista SOIT członek Fundacji – Insulinooporność zdrowa dieta , zdrowe życie , której głównym zadaniem jest bez wątpienia profilaktyka cukrzycy typu 2.
Moim celem jest edukacja żywieniowa oraz niewątpliwie uświadomienie jak ważnym aspektem zdrowia jest profilaktyka i związane z nią bezsprzeczne korzyści.
Dietetyka spersonalizowana jaką oferuję jest z pewnością najcenniejszą cechą wyróżniającą moją pracę, ze względu na cel jakim jest skuteczność kuracji .

absolwentka uczelni :

  • Uniwersytetu Łódzkiego, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek: fizjologia- biotechnologia – stopień magistra
  • WSNS Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Lublinie – Dietetyka i planowanie żywienia
  • WUM Warszawskiego Uniwersytetu  Medycznego – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych
  • UMED Medycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wydział Nauk o Zdrowiu – kierunek Dietetyka – stopień magistra
  • w 2021 r obroniłam pracę magisterską pod tytułem : ” Ocena czynników ryzyka w grupie pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 oraz wpływ wybranych modeli żywienia na zapobieganie insulinooporności i cukrzycy typu 2″ w Zakładzie Żywienia i Epidemiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
  • Uniwersytet SWPS Warszawa – Psychodietetyka

Posiadam szkolenia :

SOIT – School Of Insulinresistance Therapy to szkolenia kierowane do specjalistów: dietetyków, trenerów sportowych i innych specjalistów pracujących z pacjentami z insulinoopornością. Mające na celu zwiększyć wiedzę w temacie insulinooporności oraz niewątpliwie profilaktyki i jej leczenia w celu poprawy stanu zdrowia: https://insulinoopornosc.com/specjalisci-soit/.

Żywienie i suplementacja w sporcie”, „Żywienie i odchudzanie dzieci i młodzieży”,potwierdzone certyfikatem MEN – w Centrum kształcenia kadr sportowych Olimpiakos”

„Żywienie w stanach chorobowych” niewątpliwie cenne i istotne w pracy z pacjentem z chorobami współtowarzyszącymi.

„ ABC dietetyki sportowej „ szkolenia Dietetyka Sportowa: godne uwagi w przypadku bilansowania jadłospisów dla sportowców w związku z ryzykiem niedoborów

Bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce”- szkolenia Polskiego Towarzystwa Dietetycznego ,niewątpliwie bezcenne w żywieniu wegetarian i wegan

„Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej” Cambridge Diagnostics. Immunoiagnostyka nadwrażliwości pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych”, 
Uczestniczka wielu szkoleń i konferencji o tematyce żywieniowej, profilaktyce i leczenia cukrzycy i insulinooporności oraz dietoterapii chorób metabolicznych i wiele innych .

Autorka projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym ”Rosnę zdrowo bo wiem co jem” cennego ze względu edukacji żywienia dzieci Organizatorka warsztatów kulinarnych przede wszystkim w przedszkolach, szkołach i innych placówkach edukacyjnych i prywatnych .

Posiadam doświadczenie :

  • w prowadzeniu wykładów na warsztatach „Planeta Dziecko”, festiwalu kobiet aktywnych Foka w Łodzi i inne istotne w edukacji żywieniowej
  • w prowadzeniu wykładów na warsztatach dla położnych „ Aktywna położna” istotnych w edukacji kobiet w ciąży i połogu oraz profilaktyce cukrzycy ciążowej
  • organizatorka warsztatów kulinarnych min. podczas „The look of the Year” w hotelu Double Tree by Hilton – Łódź, Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta, zdrowe życie
  • jako autorka artykułów nt. zdrowego odżywiania oraz przede wszystkim profilaktyki chorób cywilizacyjnych w godnym uwagi miesięczniku „ Moda na Zdrowie 
  • autorka jadłospisów dla cateringu dietetycznego : przede wszystkim bilansowanie diet dzieci w przedszkolach, żłobkach, szkołach, sportowych, redukcyjnych , wegańskich i wegetariańskich
  • współpracownik fundacji Insulinooporność zdrowa dieta i zdrowe życie promującym profilaktykę cukrzycy typu 2 oraz wielu chorób dietozależnych o podłożu metabolicznym.

Magdalena Makarowska dietetyk kliniczny , psychodietetyk to
Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Doradca Żywieniowy oraz przede wszystkim Polskiego Towarzystwa Dietetycznego PTD .
Członek zwyczajny Studenckiego Towarzystwa Naukowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Gość programów telewizyjnych- przede wszystkim TVN – DDTVN, Stylowy Magazyn i Pytanie na śniadanie TVP2, TVP3 ŁÓDŻ.

Zajmuję się układaniem indywidualnych/spersonalizowanych planów dietetycznych co istotnie i w oczywisty sposób wpływa na sukces kuracji, Zarówno dla dzieci jak i dorosłych, dla osób z problemami z nadwagą i w istotnych problemach zdrowotnych niewątpliwie wpływających na komfort życia pacjenta.

Jako członek Fundacji Insulinooporność- zdrowa dieta, zdrowe życie moim celem jest przede wszystkim szeroko rozumiana edukacja zdrowotna. Niewątpliwie poprzez swoją pracę dążę do zwiększenia świadomości na temat zaburzenia jakim jest insulinooporność oraz choroby współtowarzyszące.
Należą do nich bez wątpienia: cukrzyca, choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby, bezsprzecznie wpływających na komfort życia.

Magdalena Makarowska dietetyk kliniczny , psychodietetyk, dietetyk bariatryczny

Pasjonatka diet roślinnych. Edukatorka żywieniowa nt. insulinooporności oraz profilaktyki cukrzycy typu 2 oraz przede wszystkim hedonistka żywieniowa . Moim celem jest udowadnianie, że zdrowe odżywianie jest pyszne i może stać się niewątpliwie stylem życia!

Właścicielka gabinetu dietetycznego  Magdalena Makarowska Dietoterapia w Łodzi