POLECAMY SERIĘ PORADNIKÓW

DO NABYCIA W DOBRYCH KSIĘGARNIACH

JEDZ PYSZNIEJ CHUDNIJ CUDNIE

Jestem szczerą wyznawczynią hedonistycznego odżywiania się, a nawet hedonistycznego odchudzania. Uważam zresztą, że jest to jedyna mądra metoda na odchudzanie: jedzenie smacznych potraw z zachowaniem zasad, które pomagają wygrać z nadmiernym apetytem.

Często spotykam ludzi, którzy chcieliby schudnąć, ale są przekonani, że sobie nie poradzą, bo nie będą w stanie zrezygnować z ulubionych dań. U większości słowa „dieta” czy „odchudzanie” wywołują niedobre skojarzenia. Staram się wszystkim udowadniać, że aby schudnąć, trzeba jeść (inaczej organizm wchodzi w tryb oszczędzania, a nie spalania kalorii) – tyle że trzeba jeść mądrze. Moja dieta nie pozbawia organizmu żadnych środków odżywczych. Jej skuteczność opiera się na regularności posiłków, odpowiednim doborze składników i kolejności spożywania ich w ciągu dnia.

Książka pełna przepisów i zdjęć potraw.

JEDZ PYSZNIE CHUDNIJ CUDNIE …

w święta , na grilu, imieninach

Kontynuacja bestsellerowego Jedz pysznie, chudnij cudnie. Niestety w obiegowej opinii dieta to słowo klucz do męczarni, głody i kary za grzech obżarstwa…i nigdy nie ma dobrego momentu żeby ją zacząć bo a to święta, a to imieniny, a to wyjazd na wakacje…Fakt jest taki , że wystarczy się dobrze zorganizować i mieć potrzebne produkty w lodówce aby wytrwać na „ diecie”  podczas świąt i majowego grilla , tak by nie robić przykrości gościom. Wręcz przeciwnie – można zabłysnąć fantastycznymi przepisami kulinarnymi przed otwartymi na nowe smaki przyjaciółmi. Bo przecież imieniny to nie zawsze śledź w śmietanie i sałatka warzywna z majonezem, można zrobić świetne wykwintne i proste dania a jednocześnie nie wyłamać się z diety!! Podczas kuracji odchudzającej bardzo często osoby, które odchudzam maja rożne uroczystości rodzinne i wyjścia, święta i kinderbale i świetnie sobie z nimi radzimy, co więcej zwykle po takiej „ zdrowej uczcie” przychodzą zachwyceni prostymi i pysznymi potrawami, które z robili z podanych prze zemnie przepisów, a niektóre z nim na stałe goszczą w imprezowym menu.

Schudnij pysznie wiosną i latem.

Kiedy najczęściej myślimy o odchudzaniu? Oczywiście, wiosną i latem. Gdy ściągamy z siebie kolejne warstwy ubrań, nie zawsze zachwyca nas to, co znajdujemy pod spodem. I tak, zamiast cieszyć się wiosną, słońcem i rosnącą temperaturą wokół, martwimy się naszym wyglądem i staramy ukryć efekty zimowych grzeszków za obszernymi ubraniami. Czy warto tak psuć sobie humor na lato?

Nie dajmy się wiosennemu przesileniu, przygotujmy ciało i duszę na wakacyjne przygody i cieszmy się piękną pogodą!

Ta książka pomoże wam w tym, zanim rozpocznie się lato 🙂

Znajdziecie w niej praktyczne porady, jak bez wyrzeczeń gubić zbędne kilogramy i nie przegrzewać organizmu, a jednocześnie zdrowo i smacznie jeść. Książka zawiera plan posiłków na 5 tygodni, listy zakupów, przepisy na zdrowe pyszności i dietetyczne triki, które warto stosować podczas upałów. 

SCHUDNIJ PYSZNIE JESIENIĄ I ZIMĄ

Dieta, jakkolwiek byśmy ją nazywali, ma być smaczna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa! Taka właśnie jest jesień, wraz z którą możemy rozpocząć zmianę naszego żywienia.
Jesień to pora roku pełna barw i opadających liści. Niech wraz z nimi spadną także nasze kilogramy! Chłodne wieczory i plucha na dworze bywają usprawiedliwieniem dla niezdrowego podjadania, którego skutki maskujemy ubraniem na cebulkę. Nie tędy droga! Mówią nam: „Bądź piękna na wiosnę!” Po co czekać tak długo? Sylwester jest wcześniej 😉

Zadaniem odchudzania jest zmiana nawyków żywieniowych nie tylko na czas dochodzenia do optymalnej wagi ciała, ale na zawsze. Wiem, że może brzmi to nieprawdopodobnie, ale zaręczam, że po zakończeniu kuracji decyzja o trwałej zmianie sposobu żywienia stanie się dla Was zupełnie oczywista. Zdrowa dieta to całościowy styl jedzenia, nie tylko kilka wybranych przepisów na parę tygodni. Zmiana nawyków ma doprowadzić nas do zdrowej i smukłej sylwetki na zawsze! A na taką zmianę dobra jest każda pora roku, aczkolwiek inny jest styl przyrządzania potraw. W przepisach jesienno-zimowych dominują rozgrzewające dania przyprawione imbirem, papryką czy cynamonem, sycące, gorące i aromatyczne zupy, ciepłe śniadania.

JEDZ PYSZNIE I ZDROWO W CIĄŻY

Skoro nosimy pod sercem nowego człowieka, dlaczego by nie wykorzystać tych dziewięciu miesięcy na to, by wyposażyć go w świetny pakiet startowy? Kiedy już wiemy na pewno, że jesteśmy w ciąży, często wpadamy w panikę: „Co mi teraz wolno robić? Czy muszę puścić w odstawkę uwielbianą jogę? Czy mogę dalej odżywiać się tak, jak dotychczas?” Na początku wszyscy pytają, czy będzie chłopczyk, czy dziewczynka, i my same też zadajemy sobie to pytanie, ale już po pierwszym USG, na którym dostrzegamy bijące serce małej fasolki, jedyne, czego sobie życzymy, to aby dziecko było zdrowe. Zróbmy więc wszystko, co w naszej mocy, aby takie było. Jedzmy: pysznie i mądrze, z myślą o dziecku i sobie, dla dwojga – ale nie za dwoje. Właściwe odżywianie ma krytyczne znaczenie dla jeszcze nienarodzonego dziecka, a także dla samej mamy. I na szczęście to zdrowe odżywianie może być naprawdę pyszne.

JEDZ PYSZNIE… RAZEM Z DZIECKIEM

Książka jest dla wszystkich którzy chcą przekazać swoim dzieciom zdrowe nawyki odżywiania. Troska o dziecko jest bodźcem do zmiany złych przyzwyczajeń żywieniowych całej rodziny. Autorka pokazuje nam nie tylko jak zdrowo jeść, ale w jaki sposób podawać posiłki, jak jeść. Mówi o atmosferze przy stole, rodzinnych rozmowach o tym ,że kluczem do sukcesu jest wspólne jedzenie, radość z ich przygotowywania i spożywania w miłej, spokojnej atmosferze oraz swoboda eksperymentowania. W książce poruszane są problemy niejadków, jak i dzieci z  problemem nadwagi.

JEDZ PYSZNIE BEZ PSZENICY

Coraz więcej osób ma problem z trawieniem pszenicy i zmaga z różnymi chorobami – alergią, nietolerancją pokarmową, celiakią. W takich sytuacjach najlepszym lekarstwem okazuje się dieta eliminacyjna. Nie jest jednak łatwo tak komponować posiłki, gdy trzeba usunąć z talerza to, co dotąd wydawało się niezbędne, a unikanie wszechobecnego glutenu, który pojawia się dosłownie wszędzie, nawet w wędlinach, kostkach rosołowych, keczupie i… batonach czekoladowych, wydaje się ekstremalnie trudne. A gdy jeszcze przydałoby się trochę schudnąć… osiągnięcie odpowiedniej wagi i samopoczucia bez drakońskich wyrzeczeń wydaje się niemal nieosiągalne.
Dietetyczna hedonistka i zwolenniczka zdrowego i przede wszystkim pysznego jedzenia zna sposób na to, jak schudnąć, jedząc smacznie, do syta i bez glutenu!
W tym poradniku można znaleźć nie tylko praktyczny program odchudzania na osiem tygodni wraz z listami zakupów, ale i wiele pożytecznych informacji na temat diety bezglutenowej i zdrowego odżywiania w ogóle.
Jednak nic nie jest niemożliwe.
Dodatkowym bonusem jest szczegółowa lista dodatków do żywności – które z nich są nieszkodliwe, a których należy unikać.

JEDZ PYSZNIE Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM

Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa choroba wymagają mądrej zmiany diety, przecież właśnie dotychczasowa dieta do tych problemów doprowadziła. Diagnozę insulinooporności lub cukrzycy zawsze musi postawić lekarz. Jednak są pewne wczesne niepokojące sygnały, na które powinniśmy sami zwrócić uwagę. Jeśli w porę wprowadzisz prawidłowe odżywianie, stan insulinooporności może się wyciszyć, a cukrzyca – w ogóle nie rozwinąć.

To TY masz największy wpływ na to, czy swoją chorobę pogłębisz czy pokonasz! Nie zrzucaj winy na geny, tendencję do otyłości, ciążę, hormony, tryb pracy itd. Na każdym etapie życia można dużo naprawić. Poza tym moim celem jest to, żebyście zdrowo gotowali dla całej RODZINY. Bo ta dieta jest idealna dla wszystkich!
Magdalena Makarowska 

Hashimoto na widelcu

Wiesz już, że jesteś „motylkiem” – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś „tak”, ten poradnik jest właśnie dla ciebie.
Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzięki jej książce zrozumiesz swoje schorzenie, nauczysz się samodzielnie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych oraz prowadzić odpowiedni styl życia i przekonasz się, że nie jest to szczególnie trudne ani nie wymaga wielu poświęceń. Podczas lektury dowiesz się także ważnych rzeczy na temat insulinooporności i jelita wrażliwego, które często współwystępują z chorobą Hashimoto. Dodatkowym wsparciem dla czytelników jest część napisana przez psycholożkę, która na co dzień pracuje z „motylkami”.

  • Ponad 300 przepisów, także w wersji wege
  • Jadłospisy dzienne na 2 miesiące
  • Porady psychologa wspomagające osoby chore na Hashimoto

Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu

Wielu ludziom wydaje się, że jeśli nie zaczynają dnia od jajecznicy na boczku, jeśli golonka rzadko gości na ich talerzu, a oni sami nie są superfanami słodyczy, to problem ich nie dotyczy. Nic bardziej błędnego! Zły cholesterol czai się nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych, które ku naszemu wielkiemu zdziwieniu znajdują odbicie w naszych wynikach badań.

Cholesterol śmiało możemy nazwać wrogiem publicznym  numer 1. Batalię o obniżenie jego poziomu podejmują od lat lekarze i eksperci od żywienia. A to z jednego powodu – jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Słowo „nadmiar” jest kluczowe w rozważaniach o tym, co powinniśmy jeść, gdyż sam cholesterol ma również swoje dobre oblicze. To ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych. Odgrywa również istotną rolę w pracy mózgu.

Jak zatem znaleźć złoty środek między tym co, smaczne a tym, co dobre dla naszego zdrowia? Jest na to sposób! Dieta złotego środka to jadłospis skomponowany od serca i dla serca.  Według autorki najlepszym i najsmaczniejszym orężem w walce z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i innymi chorobami metabolicznymi jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Co ważne, jest to dieta łatwa, bo bez liczenia kalorii i na bazie dostępnych produktów. Choć właściwie to wcale nie jest dieta, tylko sposób na zdrowe, pełne przyjemności odżywianie na co dzień.

Dieta uzdrawiająca organizm

Żywność leczy!
Ale może też truć!

Nie ma ludzi, którzy mają TYLKO nadwagę. Nadmiernej tuszy zawsze towarzyszą schorzenia, które dodatkowo wyniszczają organizm. Jest to zespół metaboliczny, zaburzenia hormonalne, insulinooporność i cukrzyca, nietolerancje pokarmowe i choroby autoimmunologiczne, miażdżyca i schorzenia serca, zespół wielotorbielowatych jajników i trudności z zajściem w ciążę.
Coraz częściej okazuje się, że kluczem do pozbycia się lub wyciszenia takich schorzeń jest zdrowa dieta, w której unika się nadmiaru cukru, złych tłuszczów, oczyszczonej mąki i pasteryzowanego mleka, a stawia na produkty świeże, nieprzetworzone – i przy tym pyszne!

Książka zawiera plan żywienia na trzy miesiące, obejmujący:
1. Fazę redukcji wagi
2. Fazę powrotu do równowagi biologicznej
3. Fazę stabilizacji i wzmacniania odporności

To nie jest kolejna dieta! Nie będziesz liczyć dni do końca jej  trwania, głodzić się, przeliczać kalorii, sprawdzać wykresów. Jeśli chcesz rozpocząć swoją osobistą przemianę nie tylko po to, by schudnąć, bo to tylko efekt uboczny terapii ale dlatego, że chcesz coś rzeczywiście zmienić w swoim życiu, to jest to książka dla Ciebie. Wejdź na ścieżkę zdrowia i poczuj różnicę! To jest twój nowy sposób na życie!

Szybki detoks.

5 tygodni diety usprawniającej metabolizm!

„Szybki detoks” to pięciotygodniowy program rozbudzenia i doładowania energią organizmu po zimowym śnie, który zwykle zostawia nam w prezencie dodatkową warstewkę tłuszczu i parę niechcianych kilogramów. Te nie poddają się niestety wiosennym roztopom… Aby się ich skutecznie pozbyć, należy rozkręcić metabolizm, skupiając się na dwóch kluczowych kwestiach:
– odciążeniu wątroby,
– przyspieszeniu trawienia i przemiany materii.
Przez detoks rozumiemy biologiczną odnowę, od nowa więc zaplanujmy nasz program żywieniowy, który pomoże nam powitać wiosnę na pełnej witalnej petardzie.
Pomogą nam w tym wiosenne warzywa – produkty świeże, mało przetworzone i bogate w błonnik. Decydujące będzie wykluczenie z diety tych elementów, które są przyczyną kłopotów z trawieniem. Już po krótkim czasie nasze dobre bakterie jelitowe podziękują nam, wzmacniając naszą odporność, poprawiając samopoczucie, a nawet wygląd skóry!


„W moich poradach żywieniowych dobre samopoczucie, lekkość trawienia oraz zdrowie układu pokarmowego zawsze były i są podstawą dobrze skomponowanej diety. Każdemu ze swoich podopiecznych układam plan żywieniowy, który uleczy trawienie, niwelując wzdęcia, zgagi i zaparcia, które świadczą o problemie z jelitami.
Nie wyobrażam sobie diety, która tylko odchudza. Dieta ma usprawniać cały proces trawienny i polepszać ogólny stan zdrowia, czyli na przykład obniżać poziom cukru, złego cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, odciążać nerki i wątrobę, wspomagać metabolizm i usuwanie toksyn.”
Magdalena Makarowska

Dojrzała i szczupła

Dobra energia, jaką roztaczamy wokół siebie, radość i kobiecy powab, który mamy w sobie, wynikają z tego, jak o siebie dbamy i jaką siebie widzimy.

Dojrzała i szczupła – brzmi jak żart? Przestałaś wierzyć, że to może się udać, a pesel stał się skutecznym alibi na bezsilność? Dojrzała znaczy po prostu świadoma. Świadoma własnych atutów i kobiecości. Gotowa wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie. Dojrzała, by rozkwitnąć jako kobieta! Być w „pewnym wieku” to być pewna siebie!

Autorka książka – doświadczona dietetyczka -prezentuje kompletny program żywieniowy dla kobiet, który pomoże odzyskać piękną figurę oraz na nowo cieszyć się energią i
zdrowiem, testując przy tym wyśmienite przepisy, z których ucieszy się także Twoja rodzina.

Jak odchudzić swojego mężczyznę

samej tracąc przy tym parę kilogramów 🙂

Nie od dziś wiadomo, że odchudzają się przede wszystkim kobiety. Jest jednak również wielu panów, którym przydałoby się zrzucić kilka kilo, nie tylko po to, by dobrze wyglądać w obcisłych spodniach, ale i – a nawet przede wszystkim – dla zdrowia. Zresztą panowie na diecie osiągają doskonałe rezultaty, bo są konsekwentni i stosują się do zasad. Za ich sukcesem stoi jednak ktoś jeszcze…

W większości przypadków panowie są wspierani przez troskliwe partnerki, które wiernie im pomagają w osiągnięciu wymarzonej wagi, którym zależy na zdrowiu swoich mężczyzn, i które… szykują dla nich zdrowe potrawy według instrukcji dietetyka.

Dietetyczna hedonistka, Magdalena Makarowska, tym razem zabiera się za okrągłych panów, zwracając się przy tym do pań, które będą im gotować. Oto zbiór praktycznych porad, informacji i przepisów na pyszne dania przeznaczone właśnie dla mężczyzn, z dużą ilością mięsa i warzyw, a nawet zdrowych słodkości.

Drogie panie, na tej diecie schudną wasi mężczyźni… a przy okazji i wy!

VEGE na diecie

Coraz więcej osób z rozmaitych przyczyn decyduje się na niejedzenie mięsa i produktów odzwierzęcych. Nie jest jednak łatwo dobrze zbilansować dietę, tak, aby dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników, i jednocześnie… nie zmienić drastycznie wagi. Bo przecież wegetariańskie przysmaki też potrafią być kaloryczne!

Czym zastąpić mięso i jak układać posiłki, by jeść zdrowo, kolorowo i smakowicie? Specjalistka od pysznego i zdrowego jedzenia, Magdalena Makarowska, tym razem zabiera się za prześwietlenie diety wegetariańskiej i wegańskiej i podpowiada, jak mądrze wykluczyć mięso z diety. Do tego jak zwykle plan posiłków z przepisami i apetyczne zdjęcia.

Życie w stylu VEGE

Życie w stylu vege, kontynuacja Vege na diecie, skupia się na specyficznych potrzebach wegan i wegetarian. Wykluczenie mięsa z jadłospisu wydaje się proste, ale żeby zapewnić sobie odpowiednią i zbilansowaną dietę, trzeba dobrze poznać możliwości świata roślin. Wiele dostępnych na rynku produktów dla wegetarian i wegan to żywność wysoko przetworzona, która nie powinna się znaleźć w niczyjej diecie. Magdalena Makarowska, znana dietetyczka hedonistka, w swoim niepowtarzalnym stylu przedstawia czytelnikom ważne dla zdrowia składniki i produkty, z których można skomponować pyszne i kolorowe dania bez obaw o sylwetkę i wyniki badań. Nie znajdziemy tu typowego dla niej kilkutygodniowego programu żywieniowego, za to otrzymujemy wyczerpujące kompendium wiedzy o zdrowym, bezmięsnym odżywianiu.

KOKTAJLE

KLINIKA SOKU

Znajdziesz tu:

  • 100 koktajli na różne okazje
  • Dla małych i dużych, zdrowych i chorych, grubych i chudych
  • Owocowe i warzywne śniadania
  • Płynne przekąski i kolacje
  • Nietypowe zestawienia składników
  • Koktajle odchudzające i lecznicze

Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu.

Wielu z nas nie ma jednak pewności, jakie składniki wybrać, by napój był smaczny i zdrowy. A kiedy potrzeba dietetycznego przewodnika, do akcji rusza Magdalena Makarowska, ekspert w dziedzinie żywienia. Autorka podpowiada, z jakich składników przygotować koktajle, które podniosą naszą odporność, staną się sojusznikiem w zmaganiach z naszymi schorzeniami, pomogą oczyścić organizm z toksyn, zregenerować po wysiłku fizycznym, odchudzić czy zadbać o urodę. Książka zawiera też koktajlowe smakołyki dla dzieci, napoje idealne dla przyszłych mam, kobiet dojrzałych czy prawdziwych facetów.

ZUPY ODCHUDZAJĄCE

SEZONOWY DETEOKS

Czy wiesz, że dieta oparta na zupach to idealny sposób, żeby zyskać solidną dawkę energii, tracąc jednocześnie kilka centymetrów w pasie? Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją jesienią i zimą, odciążą wątrobę i pozwolą odbudować właściwą florę jelitową, dzięki czemu doświadczymy uczucia wyjątkowej lekkości, a wzdęcia, zgaga, zaparcia oraz niestrawność czy bóle żołądka odejdą w niepamięć.
A co najlepsze, na efekty zupowej diety nie trzeba czekać długo. Tylko miesiąc wystarczy, by poczuć się cudownie w nowej skórze. Przepisy są ułożone tak, by każdy tydzień diety, będącej ucztą dla podniebienia, spełnił jednocześnie ważną funkcję:

  • I tydzień – detoks – usuwanie toksyn z organizmu  
  • II tydzień – spalanie – przyspieszanie metabolizmu
  • III tydzień – oczyszczanie – usprawnienie perystaltyki jelit
  • IV tydzień – odżywianie – zwiększenie bioprzyswajalności
  • witamin i minerałów

Książka zawiera proste przepisy na każdy dzień, listy zakupów, a także informacje o wartościach odżywczych stosowanych produktów.

Dieta bikini

zybkimi krokami nadchodzi lato – sezon na bikini! A my wciąż chodzimy w kożuszkach z tkanki tłuszczowej i postanawiamy sobie, że jeśli już wybierzemy się na plażę, to tylko w obszernej sukience albo worku na ziemniaki… Najwyższa pora, żeby to zmienić! W tym roku worki na ziemniaki nie są trendy! Tylko co zrobić, by zrzucić luźne stroje i pięknie wyglądać w swoim ulubionym bikini? Odchudzanie nie musi być ostrym reżimem opartym na listku sałaty i plasterku jabłka. Można schudnąć, jedząc smacznie, kolorowo i do syta. Sama zobaczysz! 

Jeśli jesteś dziewczyną, która:

  • w ciągu pół roku zwiększyła swoja wagę o ok. 5-8 kg,
  • przytyła zimą i nie mieści się w swój zwykły rozmiar,
  • mierzy się z problemem nadwagi od dzieciństwa,
  • jest zabiegana i często je na mieście gotowe posiłki, przez co przybrała na wadze,
  • ma nadwagę, nie umie gotować i nie ma na to czasu,
  • chciałaby odżywiać się zdrowo, ale nie wie (albo zimą zapomniała), jak się do tego zabrać?

a także jeśli studiujesz i przytyłaś, bo twoje życie jest wieczną imprezą i jesz dużo śmieciowego jedzenia, albo jesteś mamą pulchnej nastolatki i chcesz jej pomóc, a przy okazji samej zrzucić parę zbędnych kilogramów, to ta książka jest właśnie dla ciebie!

Zniszcz te kilogramy.

Megaproste odchudzanie dla nastolatki

Spodnie znowu za ciasne? Prawie nie jesz, a wciąż nie schudłaś? Mama krzyczy, że się głodzisz, a koleżanki wciąż wyglądają lepiej niż Ty? Nie tędy droga! Zniszcz te kilogramy, ale nie niszcz siebie, bo to najcenniejsze, co masz 😉 Odchudzanie nie musi oznaczać głodu, połykania wacików, magicznych pigułek z internetu ani larw tasiemca. Dzięki tej książce zniszczysz kilogramy, nie niszcząc własnego zdrowia i dobrego nastroju. Będziesz najedzona, nauczysz się przygotowywać sobie samodzielnie posiłki (mama będzie z Ciebie dumna!), zrozumiesz, w jaki sposób dbać o zdrowie i urodę bez drastycznych wyrzeczeń, a efekt przerośnie Twoje oczekiwania! Dzięki smakowitym prostym przepisom oprócz wymarzonej wagi będziesz cieszyć się piękną skórą, twoje włosy odzyskają elastyczność, a oczy blask. Zamiast myśleć o tym, że jesteś głodna, zaczniesz myśleć, że jesteś piękna! Każda z nas jest. Tylko to pokaż!

ZDROWA OD NOWA

RAK PIERSI- DIETA,LECZENIE

Pierwsza w Polsce książka o raku piersi, która łączy trzy perspektywy: historię pacjentki, doświadczenia lekarki specjalizującej się w onkologii klinicznej oraz fachową wiedzę dietetyczki.  Dzięki ich współpracy w książce znalazły się:

  • dieta pomocna nie tylko w trakcie leczenia, lecz także po jego zakończeniu, a dodatkowo wiele wspomagających organizm przepisów,
  • rzetelna wiedza medyczna o procesie chorobowym i terapiach onkologicznych oraz reakcjach organizmu, z którą łatwiej przejść przez kolejne etapy leczenia,
  • praktyczne porady onkopacjentki i jej indywidualna historia walki z rakiem.

O książce

Ta książka powstała także dla ciebie. Może jesteś na początku swojej wędrówki ku zdrowiu, może w połowie, a może kończysz leczenie. Może to tobie potrzeba wsparcia, a może to ty chcesz pomóc komuś bliskiemu – babci, mamie, córce… wesprzeć je w przechodzeniu przez trudny proces leczenia, poprawić ich samopoczucie i kondycję organizmu, podpowiedzieć pomysły na zdrowe potrawy. Mam nadzieję, że nasz poradnik ci w tym wszystkim pomoże. Pamiętaj, z rakiem trzeba walczyć, można wygrać tę walkę i cieszyć się życiem!

Iwona Xiężopolska-Krzyżańska

Rak to skomplikowana i wieloaspektowa choroba, zatem wyleczenie go wymaga wielokierunkowego podejścia. (…) Ale dziś bardzo dużo już o niej wiemy i ważne jest, aby chociaż część tej wiedzy miały także pacjentki, bo to pozwala na wspólną świadomą walkę o odzyskanie zdrowia. Przekazanie ci podstaw wiedzy o raku piersi jest moim zadaniem. Ponieważ w trakcie choroby zetkniesz się zapewne z różnymi informacjami, ważne jest, abyś miała solidną bazę. Dzięki temu skrótowe terminy medyczne nie będą czymś enigmatycznym, a ty unikniesz zagubienia.

lek. Katarzyna Borkowska – Mękarska

Dieta w insulinooporności

Druga książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności  Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy ze znaną dietetyczką Magdaleną Makarowską. 
Vademecum, czyli w skrócie wszystko, co musisz wiedzieć na temat insulinooporności.
Menu na 4 miesiące z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami.

Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. 
Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności.

Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące czeka na Ciebie również niespodzianka: VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.

Insulinooporność w polskiej kuchni

Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie.
Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.

Insulinooporność szybkie dania

PIERWSZA POMOC DIETETYCZNA DLA INSULINOOPORNYCH Jadłospisy na 3 miesiące Ponad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich 5 podstawowych produktów w każdym przepisie Czas przygotowania: do 20 minut Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych.
Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście.
Co znajdziesz w tej książce?
• rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności
• listę produktów, z których warto korzystać
• podstawowe zasady gotowania dla zabieganych
• przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością
• sposoby na okiełznanie głodu

Od dawna chciałam, żeby powstała książka dla tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie, nie lubią spędzać w kuchni długich godzin i szukają jak najprostszych rozwiązań. Czyli dokładnie dla takich osób jak ja.
Dominika Musiałowska

Zależało mi na pokazaniu, że zdrowe gotowanie jest łatwe i przyjemne i dieta może być stylem życia, a nie smutną koniecznością.
Magdalena Makarowska 

Słodkości w insulinooporności

Słodko i zdrowo – czy to możliwe?

Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek?
Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić.

Autorki podpowiadają:
• co robić, żeby móc korzystać ze słodkich przyjemności
• jakie słodycze można bezkarnie jeść i w jakich ilościach
• jak odzwyczaić się od cukru dodanego
• czego używać zamiast cukru
W książce znajdziesz także całą masę prostych i szybkich przepisów na smakołyki, którymi będziesz mogła się delektować bez poczucia winy. Zajadając zdrowe (i słodkie) alternatywy dla sklepowych bomb kalorycznych, poprawisz swoje zdrowie, wysmuklisz sylwetkę i zyskasz świetne samopoczucie! Czy można chcieć czegoś więcej?

Świetowanie z insulinoopornością

Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo. 

Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada. 

Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta – Boże Narodzenie i Wielkanoc – a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege.

Jak dbać o odporność

w insulinioodporności

Specjalistki od insulinooporności i zdrowego odżywania powracają z nową książką, która pomoże ci zadbać o zdrowie w okresie jesienno-zimowym!
Istnieje wiele sposobów na budowanie i wzmacnianie odporności, a najważniejszym jej filarem, obok aktywności fizycznej, odpowiedniego odpoczynku i dobrze dobranej suplementacji, jest zdrowe odżywianie. Prawdziwe wyzwanie dla wielu z nas, zwłaszcza tych zmagających się z insulinoopornością, stanowi właśnie ten ostatni element. Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki tego niezwykle praktycznego poradnika, dzielą się w nim najnowszą wiedzą dotyczącą funkcjonowania układu immunologicznego i użytecznymi sposobami na podkręcenie jego działania, w tym całą masą przepisów na wzmacniające dania. Oczywiście, choć proponowane potrawy zostały skomponowane zgodnie z zasadami diety dla insulinoopornych, to sprawdzą się u każdego. Przy tym jak zwykle ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – wyśmienity!
Ciesz się smakiem zdrowych i smakowitych potraw, nawet kiedy pogoda za oknem nie zachęca do kulinarnych szaleństw. Wzmocnij swój układ odpornościowy i zadbaj o zdrową przyszłość dla siebie i swojej rodziny, a w bonusie zyskasz smukłą sylwetkę i doskonałe samopoczucie.

UWAGA! Książka zawiera dokładny jadłospis na 30 dni z rozpisaniem wartości odżywczych i kalorycznych!

Dieta flexi w insulinooporności

Twoja droga do wege

Jeśli jesteś jedną z tych osób, którym zależy na ograniczeniu mięsa, ale nie chcesz go eliminować całkowicie – Dieta flexi jest dla ciebie! Dzięki tej książce przekonasz się, że można zacząć żyć inaczej, z korzyścią dla zdrowia i planety. 
Dieta flexitariańska została okrzyknięta jedną z najzdrowszych diet na świecie. Wprowadzając ją, możesz uchronić się przed rozwojem chorób serca, nowotworów, cukrzycy i otyłości. A jeśli cierpisz na insulinooporność, możesz z jej pomocą poprawić wyniki badań i pozbyć się przykrych objawów. Co jednak nie mniej ważne, ta dieta jest różnorodna i pyszna!

Mamy nadzieję, że dzięki tej książce, a także naszym własnym doświadczeniom z dietą flexi i dietami roślinnymi ograniczysz ilość mięsa w diecie i tym samym znajdziesz swoją własną drogę do zdrowia. Nasze poradniki dotyczące insulinooporności pomogły setkom tysięcy insulinoopornych i nie tylko! Wierzymy, że i ta książka przyczyni się do poprawy stanu zdrowia tysięcy Polaków.  
Dominika Musiałowska

W książce znajdziesz m.in.:
• podstawowe informacje na temat insulinooporności
• wiedzę na temat wpływu ograniczenia mięsa w diecie na twój organizm
• praktyczne wskazówki, które pozwolą ci wprowadzić więcej ruchu 
• jadłospisy na 8 tygodni

Jadłospisy skomponowano tak, aby ilość mięsa w diecie stopniowo się zmniejszała wraz ze wzrostem spożycia produktów roślinnych, w tym nasion roślin strączkowych.

Łatwe lunch boxy

INSULINIOOPORNOŚĆ

Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i bezglutenowych zamienników, co pozwoli ci modyfikować skład potraw zależnie od twoich upodobań i z uwzględnieniem wymogów zdrowotnych.

Ćwiczenia w samochodzie czy w windzie Czemu nie! Dominika Musiałowska, specjalistka w dziedzinie insulinooporności, stworzyła zestaw ćwiczeń dla najbardziej nawet zajętych osób. Autorka przedstawia też „pakiet specjalny” dla insulinoopornych, który pomoże ci zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

W książce znajdziesz:
– zasady komponowania posiłków na wynos
– przepisy na łatwe w przygotowaniu zestawy do lunchboxów
– propozycje ćwiczeń możliwych do wykonania w sytuacjach codziennych, podczas zabaw z dzieckiem, oczekiwania na autobus czy pracy przy biurku
– rady dla insulinoopornych prowadzące do poprawy jakości życia

Kuchnie świata w insulinooporności

Jedz ciekawie z niskim IG.
Wielu z nas marzy o egzotycznych podróżach. A co, jeśli okaże się, że możemy je odbyć bez wychodzenia z domu, próbując egzotycznych potraw w ich zdrowych wersjach? Zupa kokosowa, kimchi, falafele, panna cotta, musaka czy paella – wszystko to brzmi intrygująco i… pysznie. Niezależnie od tego, czy mieliśmy okazję spróbować tych potraw w krajach, z których się wywodzą, czy tylko o nich słyszeliśmy, dzięki tej książce możemy je wyczarować we własnej kuchni.

Znana dietetyczka Magdalena Makarowska zadbała o to, by te kulinarne podróże pozostawiły w nas niezapomniane wrażenia, a Dominika Musiałowska, założycielka fundacji Insulinooporność – Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie, przygotowała zestaw praktycznych porad dla podróżujących, w tym informacje o korzystnych dla zdrowia produktach spożywczych dostępnych w poszczególnych miejscach na świecie. 

Każdy, kto lubi podróże czy kogo intrygują smaki i aromaty potraw przyrządzanych w odległych krajach, znajdzie tutaj coś dla siebie. W tej wyjątkowej książce zamieszczono kilkadziesiąt przepisów na pyszne dania z różnych kultur, przy czym receptury dostosowano do potrzeb osób przestrzegających diety z niskim IG. Dodano także informacje o przyprawach charakterystycznych dla kuchni poszczególnych krajów. 

Wybierz się z autorkami tej książki w kulinarną podróż dookoła świata i ciesz się zdrowym stylem życia!

ZDROWE TERMO GOTOWANIE

MIX PRZEPIESÓW NIE TYLKO DLA INSULINOODPORNYCH

Zdrowo, pysznie, szybko i bez bałaganu? Prawidłowe odżywianie z zachowaniem zasad diety dla insulinoopornych może być banalnie proste. Zwłaszcza gdy z pomocą przychodzą dietetyczka Magdalena Makarowska i specjalistka od insulinooporności Dominika Musiałowska. Jeśli lubisz pyszne jedzenie, ale jednocześnie szukasz łatwych (choć zdrowych!) rozwiązań i nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin – ta książka jest dla ciebie. 

Wreszcie możesz głęboko schować blender, mikser, młynek, szybkowar, patelnię czy garnek. Za pomocą jednej, prostej w obsłudze maszyny przyrządzisz wiele różnych potraw: ugotujesz jednocześnie zupę i drugie danie, zagnieciesz ciasto, ubijesz pianę i zmiksujesz zmrożone owoce. Dzięki dokładnym gramaturom podanym w przepisach oraz precyzyjnym instrukcjom porażki kulinarne nie wchodzą w grę. W dodatku wyczarowane na podstawie tej książki dania mają niskie IG i są przyjazne nie tylko dla insulinoopornych.

Z termogotowaniem zyskujesz czas, oszczędzasz miejsce i unikasz bałaganu w kuchni, ale przede wszystkim dbasz o zdrowie swoje i bliskich. Nie ma wymówek, bo prościej nie będzie!

SMART GOTOWANIE

Książkowy must have dla wielbicieli smacznego, oszczędnego i prostego gotowania. Sięgnij po nią, jeśli chcesz:

  • wiedzieć, jak przechowywać różne produkty, by długo pozostały świeże;
  • gotować kilka różnych dań jednocześnie z tych samych składników;
  • opierać się psychologicznym sztuczkom sprzedawców, przez które kupujesz więcej, niż potrzebujesz;
  • praktycznie wykorzystywać nawet obierki po ziemniakach, fusy z kawy czy liście rzodkiewki;
  • szybko i łatwo przygotowywać posiłki na cały tydzień, by spędzać mniej czasu w kuchni;
  • zatroszczyć się o środowisko;
  • jeść zdrowo, smacznie i bez przepłacania!

Gotowanie SMART to wyjątkowe połączenie książki kucharskiej i poradnika – znajdziesz tu łatwe przepisy na dania obiadowe, śniadania, przetwory czy przekąski, dzięki którym maksymalnie wykorzystasz każdy produkt. Nie zmarnujesz nawet skórki od jabłka! Dowiesz się, jak wykorzystać resztki i zalegające produkty, a także co zrobić, by przy niewielkim wysiłku ograniczyć zużycie wody, prądu i gazu podczas gotowania. Odpowiednie zorganizowanie zakupów, zastosowanie sprytnych metod przechowywania żywności i ekonomiczne gotowanie pozwoli ci zatroszczyć się o środowisko, własne zdrowie i stan portfela, a przy okazji uzyskać więcej wolnego czasu.

„Istnieje wiele prostych trików, które pozwalają jeść oszczędnie, smacznie i zdrowo. Ich wprowadzenie nie wymaga wyrzeczeń ani rewolucyjnych zmian w życiu. Stosuję te sposoby na co dzień w kuchni i dzielę się nimi z tobą w tym poradniku. Bo jednego jestem pewna: przy odrobinie sprytu ty też możesz wyczarować w krótkim czasie pyszne dania, a jednocześnie zadbać o swój organizm i domowy budżet. W tej książce pokazuję, że nie musisz iść na kompromisy ani w kwestii zdrowia, ani smaku. Zamieszczam tu całą masę użytecznych wskazówek, jak robić zakupy, jakie posiłki przyrządzać i jak gotować, by w kilka chwil stworzyć pyszne dania z niewielkiej liczby niezbyt drogich składników. Wykorzystaj swój spryt, zastosuj zamieszczone tu wskazówki i ciesz się smakiem domowych potraw”

Dietooporne.
Przewodnik po skutecznym odchudzaniu dla kobiet

Czy od dawna marzysz o tym, by schudnąć? Masz już dość kolejnych restrykcyjnych diet, które odbierają ci przyjemność z jedzenia, nie dając w zamian długotrwałych rezultatów? Czujesz frustrację, że znowu ci się nie udało, i obwiniasz siebie? 
Klucz do rozwiązania twoich problemów i osiągnięcia równowagi znajduje się w twojej głowie – w emocjach i psychicznej sile, która w tobie drzemie, choć możesz nie zdawać sobie z tego sprawy. 

Z tej książki dowiesz się między innymi, jak:
• nie poddawać się mimo potknięć,
• wyznaczać sobie realistyczne cele, które prowadzą do trwałych rezultatów,
• przestać zajadać smutki oraz stres i zadbać o swoje emocje,
• skończyć z porównywaniem się do innych i zacząć doceniać swoje starania,
• skutecznie zerwać ze słodyczami, nie rezygnując ze słodkich przekąsek,
• jeść intuicyjnie, nie licząc gramów i kilokalorii,
• przestać się martwić o dietę podczas imprez i wyjazdów,
• przygotowywać proste i smaczne posiłki, które będziesz mogła wziąć do pracy i które chętnie zjedzą twoi bliscy.

Cenna wiedza i przydatne ćwiczenia zawarte w tej książce pozwolą ci lepiej poznać siebie i dopasować metody działania do twoich indywidualnych potrzeb i możliwości, a przepisy na pyszne i zdrowe dania staną się twoim codziennym wsparciem w kuchni. Dzięki zrozumieniu źródła trudności przestaniesz być dla siebie surową i oceniającą trenerką, a staniesz się przyjaciółką na drodze do zmiany nawyków żywieniowych, zrzucenia nadwyżkowych kilogramów i utrzymania niższej wagi. Niezależnie od tego, czy jesteś na początku tej drogi, czy też przeszłaś już bardzo wiele, ta książka jest dla ciebie.