szybkie, proste pyszne , w sam raz do pracy 🙂
Sałatka z kaszy gryczanej i buraka z fetą
Składniki:
100 g – Buraki, gotowane w wodzie
40 g – Kasza gryczana
50 g – Ogórek kwaszony
5 ml – Oliwa z oliwek
10 g – Orzechy włoskie
50 g – Ser typu „Feta”
100 g – Szczypiorek
Sposób przygotowania
ps. zamiast ogórka możesz użyć suszone pomidory.
Kaszę ugotuj al dente. Buraki pokój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Ser pokój w kostkę. Ogórka w kosteczkę. Składniki wymieszaj i skrop oliwą, Przypraw i pieprzem i czubrzycą zieloną .



Lunchbox z pęczakiem
Składniki:
50 g – Cebula
10 g – Dynia, pestki, łuskane
35 g – Kasza jęczmienna, pęczak
5 ml – Oliwa z oliwek
60 g – Oliwki zielone, marynowane, konserwowe
1 g – Pieprz czarny
35 g – Pomidory suszone na słońcu, w oleju
1 g – Sól biała
10 g – Pietruszka, liście
Sposób przygotowania
Kaszę ugotuj al dente. Do miski wrzuć ugotowaną kasze, pokrojone suszone pomidorki, oliwki, pokrojona cebule, pestki dyni, polej łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów, przypraw solą i pieprzem , posyp natką pietruszki i gotowe. Smacznego !


