Dżem z aronii z ksylitolem

Etapy produkcji:

1. Zamroziłam aronię na 48 godzin , żeby utraciła cierpki smak.

2. Wrzuciłam zamrożone owoce 2 kg do urządzenia miksująco- podgrzewającego😉

3. Gotowałam aż owoce się rozmiękły ok 30 minut ( można w garnku).

4. Zmiksowałam masę, a następnie dodałam 250 g ksylitolu i podgrzewałam 15 minut/100 st C, mieszając by się nie przypaliło ( u mnie mieszało się samo w urządzeniu 😉)

5. Kolejno wsypałam pektynę 30 g i gotowałam kolejne 15- 20 minut.

6. Wlałam gorący mus do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i pasteryzowałam w garnku z wrzącą wodą kolejne 20 minut.

Pyszota🤗🥰😋

Zdrowie w słoiku w sam raz na zimowe chłody

Aronia jest najbogatszym źródłem polifenoli wśród tzw. owoców leśnych oraz tych o barwie czerwonej i filetowej ( wiśnie, porzeczki, jagody, borówki, malina, żurawina itp). Zawiera ok 2080 polifenoli [mg/100g owoców].

Owoce aronii zawierają też inne cenne składniki o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli przeciwdziałających starzeniu się komórek. Należą do ich m.in.: flawonole , antocyjany, garbniki, fenolokwasy oraz witaminy (C, B2,B6, E, P, PP) i składniki mineralne (molibden, miedź, mangan, bor czy kobalt ) .

Działanie antyoksydacyjne składników zawartych w aronii polega min . na stabilizowaniu wolnych rodników, dzięki czemu nie są toksyczne dla komórek naszego organizmu , przez co są mniej narażone na stres oksydacyjny.

Wśród prozdrowotnych właściwości aronii zaliczamy:

– działanie przeciwnowotworowe- ekstrakty z aronii mogą ingerować na wczesnych etapach kancerogenezy oraz wykazują działanie antyproliferacyjne (zapobiegają niekontrolowanym podziałom komórkowym) i wykazują działanie ochronne w badaniach w przypadku raka jelita grubego )

– obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowo- naczyniowych poprzez ochronne i regeneracyjne działanie na komórki śródbłonka naczyniowego oraz obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL i triglicerydów we krwi przy jednoczesnym podniesieniu poziomu frakcji HDL.

– sok z aronii ma także wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego

– zapobieganie oraz wspomaganie leczenia insulinooporności i cukrzycy – aronia ma wpływ na obniżenie hiperglikemii , obniżenie hemoglobiny glikowanej HbA1c

– zapobieganie i wspomaganie leczenia otyłości- dzięki właściwościom obniżania poziomu glukozy we krwi owoce aronii oraz przetwory z aronii nie dosładzane wspierają walkę z nadmiernymi kilogramami !!!

Wybieraj świeże owoce aronii , które po zamrożeniu tracą swój cierpki smak i nadają się jako dodatek do jogurtów , koktajli. Możesz też robić samodzielne przetwory z aronii bez dodatku cukru białego ! Przepisy znajdziesz tutaj 🙂

źródła:

BIAŁEK, Małgorzata; RUTKOWSKA, Jarosława; HALLMANN, Ewelina. Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2012, 6.85: 21-30.

KOKOTKIEWICZ, Adam; JAREMICZ, Zbigniew; LUCZKIEWICZ, Maria. Aronia plants: a review of traditional use, biological activities, and perspectives for modern medicine. Journal of medicinal food, 2010, 13.2: 255-269.

SIKORA, J. Markowicz M.: Właściwości związków biologicznie aktywnych zawartych w owocach aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa Elliot). Farm. Pol, 2008, 64.17: 780-785.

OSZMIANSKI, J.; NOWICKA, P.; RUBINSKI, P. Aronia-niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2011, 7.55.