Składniki:
150 ml – Bulion rosołowy
25 g – Cebula
10 g – Czosnek
200 g – Dynia
10 g – Korzeń imbiru, surowy
3 g – Kurkuma, mielona
20 g – Mleczko kokosowe
2 ml – Oliwa z oliwek
1 g – Pieprz czarny
5 g – Pietruszka, liście
100 g – Seler korzeniowy
1 g – Sól morska
15 g – Ser typu „Feta”
Sposób przygotowania
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Selera w plasterki. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i selera , doprawić solą, wsypać kurkumę, pieprz i dodać imbir. Dusić , co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10-15 minut. do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego . Podawać z natką pietruszki i startym imbirem

