Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem

Składniki:

150 ml – Bulion rosołowy

25 g – Cebula

10 g – Czosnek

200 g – Dynia

10 g – Korzeń imbiru, surowy

3 g – Kurkuma, mielona

20 g – Mleczko kokosowe

2 ml – Oliwa z oliwek

1 g – Pieprz czarny

5 g – Pietruszka, liście

100 g – Seler korzeniowy

1 g – Sól morska

15 g – Ser typu „Feta”

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Selera w plasterki. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i selera , doprawić solą, wsypać kurkumę, pieprz i dodać imbir. Dusić , co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10-15 minut. do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego . Podawać z natką pietruszki i startym imbirem

Pyszna zupa z dyni na jesienne chłody- Smacznego !